Noutăţi Noutăţi

« Înapoi

Precizări CC

1. „ Din banii pentru plata pensiilor lipsesc peste 6 miliarde de euro; nerealizarea unor venituri la bugetul asigurarilor sociale de stat ca urmare a neîncasarii unor creante din anii precedenti"

Potrivit dispozitiilor legale, Casa Nationala de Pensii Publice nu mai are atributii în ceea ce priveste colectarea contributiilor de asigurari sociale din anul 2004.

Evidenta veniturilor asigurate la care se datoreaza contributia de asigurari sociale la fondul pensii s-a realizat, pâna la data de 31.12.2010, pe baza declaratiilor nominale lunare pe care angajatorii aveau obligatia sa le depuna la casele teritoriale de pensii. Dupa aceasta data, aceasta evidenta se realizeaza pe baza declaratiei unice (D112) care se depune de catre angajatori la organele fiscale competente. CNPP, prin casele teritoriale de pensii, are atributii numai în domeniul certificarii stagiului de cotizare realizat în sistemul public de pensii si în domeniul determinarii punctajului lunar în vederea pensionarii.

Colectarea efectiva a contributiilor de asigurari sociale precum si urmarirea încasarii acestora se realizeaza de catre ANAF, prin structurile sale teritoriale.  

2.  „ Pensii ilegale de aproape 5 milioane de euro"; „ CNP-uri eronate, dosare duble de pensie"

Mare parte dintre disfunctionalitatile semnalate sunt cauzate de lipsa unui sistem informatic integrat intre institutiile subordonate Ministerului Muncii, cat si intre minister si celelalte institutii ale statului. Din acest punct de vedere, raportul Curtii de Conturi este argument pentru urgentarea implementarii sistemului informatic integrat.

Legislatia pensiilor prevede anumite incompatibilitati în ceea ce priveste cumulul anumitor categorii de pensii cu venituri de natura profesionala, cum ar fi pensiile de invaliditate si pensiile anticipate si anticipate partiale, cazuri în care pensionarii aveau obligatia sa notifice casele teritoriale de pensii si sa opteze pentru unul sau altul dintre cele doua venituri.

Precizam ca Inspectia Muncii a inceput o campanie nationala de verificare a modului in care angajatorii respecta legea 329/2009 privind interzicerea cumulului pensiei cu alte venituri salariale. Campania se desfasoara in perioada 14 noiembrie 2011 – 13 ianuarie 2012. Datele partiale arata ca din 1844 unitati controlate au fost descoperite doar 35 de persoane care continuau sa cumuleze pensia cu alte venituri salariale.

De asemenea, au existat situatii de CNP-uri eronate din cauza faptului ca, anterior anului 2001, evidenta pensionarilor nu se realiza pe baza acestui mijloc de identificare a persoanelor. Dupa acest an, preluarea în baza de date a sistemului s-a realizat cu mijloace proprii, în special pe baza datelor furnizate de pensionari prin intermediul factorilor postali, conducând uneori la înregistrarea eronata a componentei numerice a CNP-ului.

Atât în ceea ce priveste incompatibilitatile, cât si în ceea ce priveste corectarea CNP-urilor eronate, casele teritoriale de pensii întreprind periodic suprapuneri ale bazelor de date proprii, precum si cu cele ale autoritatilor competente pentru evidenta populatiei, în scopul identificarii unor astfel de cazuri, procedând la corectarea datelor, la constatarea debitelor si la  recuperarea sumelor încasate necuvenit.

La momentul controlului efectuat de Curtea de Conturi, erau 1672 de cazuri de incompatibilitate si  CNP-uri eronate, acestea din urma reprezentând 0,02% din numarul total al pensionarilor aflati în plata. Dupa dispunerea masurilor legale, în evidenta la nivel national au mai ramas doar 6 cazuri nesolutionate, pentru restul fiind stabilite debite aflate în curs de recuperare, iar numarul CNP-urilor eronate a scazut, în decembrie 2011, la 0,01% din numarul pensionarilor în plata. Situatii exacte, la zi, defalcate pe judete, vor fi pregatite pentru o informare ulterioara.

3. „Peste 12 milioane de euro pentru trimiterea inutila a taloanelor"

Transmiterea taloanelor de pensie este o operatiune mai mult decât necesara, indiferent de modalitatea de achitare a drepturilor (prin posta sau prin banci). Acest document de plata nu numai ca demonstreaza calitatea de pensionar, dar reprezinta si dovada nivelului venitului brut si net cuvenit pensionarilor, având în vedere atât faptul ca acestia pot fi si beneficiari ai unor indemnizatii platite în baza unor legi cu caracter special, cât si faptul ca asupra venitului brut din pensii se calculeaza si se retin contributii de asigurari sociale de sanatate si impozit.

Precizam ca in perioada 2001 - 2010 cheltuielile totale cu plata pensiilor au crescut de 5,11 ori ca urmare a cresterii numarului de pensionari si a cuantumului pensiilor, ceea ce a condus implicit la cresterea de 3,5 ori a cheltuielilor cu transmiterea pensiilor în anul 2010 fata de anul 2001.

4. „ Fondurile private de pensii se îngrasa din banii pensionarilor; Casa de Pensii lucreaza gratuit pentru firmele private"

Participarea persoanelor active la sistemul de pensii obligatorii administrate privat presupune virarea unei parti din contributia individuala pe care asiguratul, prin actul de aderare individuala la un fond de pensii, întelege sa o capitalizeze în acest fond.  

Potrivit legislatiei în vigoare, CNPP este institutia de evidenta în ceea ce priveste participantii la sistemul de pensii obligatorii administrate privat si îndeplineste sarcinile si obligatiile dispuse, prin lege, în acest domeniu.

Asa cum au retinut reprezentantii Curtii de Conturi, pentru aceste activitati legea nu a prevazut perceperea unor comisioane de catre CNPP. Tinând seama însa de rolul misiunilor de audit si de faptul ca raportul Curtii de Conturi este supus aprobarii în Parlamentul României, aceste vulnerabilitati pot fi înlaturate prin modificari legislative corespunzatoare.

5. „ Sute de mii de contribuabili nu figureaza în sistemul public de pensii

Potrivit legii, exista anumite categorii de persoane care desfasoara activitati independente, fiind obligate sa se asigure în sistemul public de pensii pe baza de declaratie de asigurare, ca urmare a calitatii pe care o au. În functie de modificarile legislative intervenite de-a lungul timpului (din 2001 pâna în prezent), a doua conditie care trebuia îndeplinita de aceste persoane pentru ca asigurarea lor sa devina obligatorie, a fost realizarea unui anumit nivel anual al veniturilor provenite din astfel de activitati independente. În ceea ce priveste intrarea în sistemul public de pensii ca si persoane asigurate, aceasta se realizeaza prin depunerea unilaterala la casa teritoriala de pensii a declaratiei individuale de asigurare. Ca urmare, din acel moment, persoanele în cauza datoreaza contributii de asigurari sociale.

Specificul activitatilor desfasurate, nu întotdeauna cu caracter permanent sau repetitiv, precum si mediul social de provenienta au condus la scaderea interesului asigurarii pentru pensie. Casele teritoriale de pensii si-au manifestat în permananta rolul activ prin notificari adresate persoanelor care, desi înregistrate la organul fiscal ca beneficiari de venituri din activitati independente, nu se regasesc ca asigurati ai sistemului, utilizând în acest scop informatiile solicitate organelor fiscale. Din compararea datelor si în urma analizarii situatiilor concrete se desprinde concluzia ca – în multe cazuri – exista motive întemeiate ca aceste persoane sa nu aiba obligatia asigurarii în sistemul public de pensii, cum ar fi: neîndeplinirea conditiei de venit minim asigurat, calitatea de asigurat sau pensionar - pentru care legea nu obliga la depunerea declaratiei individuale de asigurare, realizarea de venituri în strainatate, pierderea – în cursul anului fiscal – a calitatii de persoana independenta.    

Spre ex., din numarul aproximat de 116.000 de persoane potential obligate la asigurare, dupa notificarile transmise, au fost încheiate un numar de aprox. 24.000 de declaratii de asigurare, iar pentru un numar de aprox. 45.000 de persoane s-a constatat ca nu exista obligatia asigurarii.

6. „Excedent de peste 750 de milioane de euro, paguba de 120; dobânzi platite catre trezorerie de peste 23 milioane de euro"

Casa Nationala de Pensii Publice are încheiate cu MFP  conventii care reglementeaza modul de calcul al dobânzii pe care o plateste pentru deficitul bugetului de pensii, dar si al dobânzii pe care Trezoreria o plateste CNPP pentru excedentul fondului de accidente de munca si boli profesionale. Dobânda încasata la excedentul acestui fond este calculata si virata lunar de catre MFP si se compune dintr-o dobânda fixa, aferenta anilor precedenti si una variabila, aferenta anului în curs. Valoarea dobânzii platite si a celei încasate se înregistreaza  lunar, în contul de executie al BASS, separat pe cele doua componente (pensii si accidente de munca).

Astfel, pentru anul 2012, în luna septembrie 2011 s-au constituit depozite la excedentul fondului de accidente de munca si boli profesionale, pentru care se vor primi dobânzile corespunzatoare. 


Filtrare noutăți:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006